14-06-08

Oefening jeugdbrandweer 7/06/2008

Zaterdagmorgen om 9u: iedereen weer paraat voor de oefening.
Er stond een wrak op de parking en in de kleedkamer waren we aan het speculeren wat de volgende oefening zou inhouden. Toen plots iemand dacht dat we wel iets met die auto konden doen... Wat spreiden en knippen bijvoorbeeld. En, hij was juist.  Bij het begin van de oefening kregen we te horen wat ons te wachten stond. We mochten de auto die op de parking stond te lijf gaan!
Stap voor stap werd alles uitgelegd, ivm veiligheid (voor jezelf, anderen en je materiaal). Natuurlijk werd eerst verteld dat we tijdens het spreiden en het knippen ons beschermingsscherm op onze helm naar beneden moesten doen tegen de rondvliegende deeltjes.
Eerst moesten we alle de deuren er afkrijgen. Dat deden we met de spreider. Maar daar heb je plaats voor nodig. Dus plooiende we de eerste delen van de auto tesamen.

DSCN3166


Nadat alle deuren waren verwijderd, konden we proberen het dak er van te halen. Maar, er was nog een probleem: de koffer was nog dicht. Maar geen probleem, we namen de spreider (zie filmpje 1) en zonder veel moeite ging de koffer open.
Nadat we dat gedaan hadden, konden we de steunen van de auto doorknippen (zie filmpje 2). Maar daar moesten we opletten dat we niet door de gordelspanners knipten.
Maar net toen we de steunen, waar de vooruit zit, wilden doorknippen gebeurde het: de motor viel stil. Daardom hadden we geen elektriciteit meer om verder te knippen! Zo hebben we er even van geprofiteerd om nog wat foto’s te maken van ons die zogezegd de eerste twee steunen doorknipten.

 Filmpje 1

Filmpje 2

DSCN3172

Nadat we alles hadden verwijderd, konden we nu het slachtoffer bevrijden. Leider Filip speelde dan ook met veel overtuiging voor slachtoffer! Nu werd er ook weer stap voor stap uitgelegd wat we moesten doen. Er moest iemand bij het slachtoffer kruipen, hem proberen te kalmeren, en uitleggen wat we zouden doen.
Maar voor we het slachtoffer uit de wagen konden halen, moesten we zorgen dat alle scherpe randen afgedekt waren.

DSCN3191


Hij lag niet stil en was dus ook een lastig slachtoffer!
Het slachtoffer zat met zijn rechtervoet klem achter het gaspedaal.
Nadat we het slachtoffer ontzet hadden, deed hij nog een laatste stuip trekking...

DSCN3196


Na het zware werk moest er ook nog opgeruimd worden… 2 man veegde alles van puin samen en deed het in de wagen. Ondertussen waren de anderen druk in de weer met de gebruikte vrachtwagen een flinke poetsbeurt te geven.

DSCN3198


Zo, dit was weer een geslaagde oefening. Iedereen was tevreden, zelfs de leiders! Dit was, jammergenoeg, de laatste oefening van dit werkjaar. Allerlaatste afspraak is de verrassingsreis van 5juli… Rarara
 
Groetjes, het jeugdbrandweerteam

21:52 Gepost door JBW zwevegem in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |