23-07-08

Verrassingsreis JBW

7.45 De korpsen van Anzegem, Zwevegem en Avelgem verzamelen zich in de kazerne van Zwevegem. Anzegem is heel sportief en komt met de fiets ter plaatse aan.


Kopie van 05-07-08_0923 05-07-08_0924


8.08 De bus vertrekt met een hele bende enthousiastelingen, nog altijd niet wetende waar de reis naartoe leidt.

 ± 9.20 De bus komt aan Brussel. We passeren aan de koninklijke serres, het koninklijk paleis en de basiliek van Koekelberg. We stoppen bij het atomium waar we een pauze houden, aangevuld met boterkoeken en chocomelk. Tegenover het atonium vinden we een constructie van bierbakken met helaas geen volle flesjes.

Kopie van 05-07-08_0929 05-07-08_0918

Na de pauze vertrekken w
e naar de brandweerkazerne van Brussel. Wat me is bijgebleven is dat er ongeveer 1000 brandweermannen en 4 brandweervrouwen actief zijn. Er is enkel een beroepsbrandweer die in groepen van 50 personen 24 uur stand-by zijn. Na die 24 uur dienst hebben ze dan 3 dagen rust. Tijdens die 24 uur heeft ieder zijn werk. Dit varieert tot de gang schrobben, het eten klaarmaken tot wagens wassen. De kazerne heeft een heel uitgebreid wagenpark. De kazerne kan maximaal 3 uitrukken doen en bij een oproep van omliggende gemeenten wordt er altijd bijstand geleverd. Naargelang de nood aan extra hulp wordt deze al dan niet voorgezet of afgebroken. Ook het vliegveld van Zaventem is een deel van het gebied dat de Brusselse brandweer voor zijn rekening heeft. De GPS van Brussel is heel oud maar nog steeds effectief: Twee grote kaarten van Brussel en een tiental archiefkasten met de alle straten netjes alfabetisch geordend.

De brandweerladder gaat 30 meter hoog en dit mochten we allen lichamelijk ondervinden.

05-07-08_1016 Kopie van 05-07-08_1058

13.00 We nemen de bus richting Gent. In Gent stoppen we even bij de Blaarmeersen om wat frisse lucht op te snuiven en onze benen te strekken. We zetten dan onze reis verder naar Mullebeke.

±14.00 We komen aan in een kleine western met echte cowboys.

We worden onthaald door een cowboy waarvan je niets begrijpt van wat hij zegt. We worden ondergedompeld in de cultuur van cowboys en cowgirls. Wanneer de groepen opgedeeld zijn mogen we karabijnschieten, pistoolschieten, met hoefijzers werpen, koeien vangen met een lasso (een valse koe), bonen spuwen en bijlwerpen. Als hoogtepunt van ons bezoek krijgen we danspasjes aangeleerd. Na een bescheiden maaltijd keren we terug naar de kazerne van Zwevegem. De jeugd van Anzegem trekt huiswaarts onder de meest Belgische weersomstandigheden.

 

Het was een geslaagde verrassingsreis die ons nog lang zal nablijven (vooral de cowboys).

 

Groetjes, het jeugdbrandweerteam

 

 

19:17 Gepost door JBW zwevegem in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Uw vader Rik zal me kennen.
Als het lukt kom ik op 14 september een pintje drinken op de openpoortdag.

Gepost door: Nino Decock | 22-08-08

De commentaren zijn gesloten.